Magonc VándorTáborok 2019

2019. július 3-9. Bükk-Aggtelek • 2019. augusztus 9-15. Körösök mente

Tábori információk

Alapadatok

Idén két turnusban, vándortábor jelleggel tartjuk nyári gyerektáborainkat. A turnusok különböző időpontokban és különböző helyszíneken kerülnek megrendezésre. Akár külön-külön csak az egyik turnusban, akár mindkettőn van lehetőség részt venni. A hét napos táborok során az útvonalon érintett természeti és kulturális értékek megismerése mellett számtalan szabadidős programmal és játékkal is készülünk.

Mindkét turnusban a korábbi táboriankhoz hasonló szuper hangulatra és színes programokra lehet számítani, azonban a szokásoktól eltérően idén vándortáborokkal készülünk – így még több kalandot, változatosságot, természeti-kulturális látnivalót tudunk ígérni. Ha bővebben érdekelnek a vándortábor jelleg részletei, olvasd el ezen az oldalon lejjebb görgetve a vonatkozó kérdés-válasz részt.

Helyszín, időpont:

 • Bükk-Aggtelek bringás vándortábor: 2019. július 3-9.
  Útvonal: Bükkszentkereszt – Répáshuta – Bánkút – Gömörszőlős – Aggtelek – Jósvafő – Szögliget
 • Körösök-menti bringás és evezős vándortábor: 2019. augusztus 9-15.
  Útvonal: Békés – Békéscssaba – Gyula – Békés – Köröstarcsa – Gyomaendrőd – Szarvas

Jelentkezési határidő: A jelentkezés 2019. március 5-től legkésőbb május 15-ig tart. A két turnusba mindösszesen 55 gyermeket (Bükk-Aggtelekre 25 főt, a Körösök mentére 30 főt) tudunk magunkkal vinni, tehát a férőhelyek száma korlátozott. A jelentkezéseket időrendi sorrendben bíráljuk el, ezért érdemes minél hamarabb jelentkezni :)!

Célcsoport, korosztály: A tábor a hazai oktatásban tanuló (magyar OM azonosítóval rendelkező) 5-8. osztályos gyermekeknek szól, ettől eltérő életkorú jelentkezőknek külön egyeztetés szükséges. Ha bizonytalan vagy, fordulj hozzánk az [email protected] címen.

Hozzájárulás minimális összege az utazás, szállás, étkezés, programok, és közös tábori felszerelés költségeihez: 

 • Bükk-Aggteleki bringás vándortábor: 26 000 Ft + 5 000 Ft útiköltség;
 • Körösök-menti bringás és evezős vándortábor: 28 000 Ft + 4 000 Ft útiköltség.

A táborokban a kerékpárokat és kenukat, minden szükséges kiegészítővel együtt (sisak, lámpa, evező, mentőmellény, stb) mi biztosítjuk, ezek díját a fenti összegek tartalmazzák.

Számlaszám: 16200216-17059381-00000000 (MagNet Bank, Magonc Alapítvány)

 

Nyomtatható tábori meghívó
Szülői tájékoztató
Tábori szabályzat
A tábor menete, programjai

Ezen az oldalon szeretnénk részletesen bemutatni a táborok menetét, a találkozótól kezdve egészen a visszaérkezésig. A 2 turnus struktúrája egyezik, azonban természetesen a helyszínek és a részletes program különbözik – ezeket külön jelezzük. Közben néhol kitérünk a „miért”-ekre is, azaz kifejtjük táborunk sajátosságait, alapelveit is.

Az első tábori nap túlnyomó része az utazással telik. Együtt utazunk Budapestről, vonattal. Tapasztalataink szerint a gyermekek már az út során elkezdenek ismerkedni egymással, ez jó lehetőséget kínál a szervezőknek a tábor során együtt tevékenykedő kisebb csapatok, vagy ahogy mi nevezzük őket, „családok” beosztásának előkészítésére. A családbeosztásnál ugyanis mindenki választhat maga mellé (egy!) valakit, hogy rögtön a tábor elejétől legyen ismerőse, bevált társasága. Viszont elkerülendő az egy helyről érkező, talán túlzottan is összetartó és a többieket esetleg kirekesztő „bandák” kialakulását, a többtagú baráti társaságok tagjait nem szoktuk egy családba osztani.

Táborunk közösségének családokra való tagozódása azt a célt szolgálja, hogy a résztvevők a kisebb csoportosulások keretében egyéni képességeikhez mérten, önállóan bontakozhassanak ki, léphessenek az önmegvalósítás felé, mindemellett szoros emberi kapcsolatokat alakíthassanak ki társaikkal.

Az első szálláshelyre való megérkezés után röviden bemutatkoznak a szervezők, elmondjuk a legfontosabb táborozási tudnivalókat, majd ezt követően a gyermekek a szervezők segítségével elfoglalják a szobáikat/sátraikat. Eközben a csoportvezetők a vonaton kialakult és feljegyzett párok, valamint a gyermekekről rendelkezésre álló egyéb információk (jelentkezési lap, korábbi tapasztalatok) alapján egymás között kialakítják a csapatok pontos beosztását.

A családok kihirdetése után a nap további része az ismerkedésé: a táborozók mind össztábori, mint csoportszinten különböző közösségépítő játékokat, játékos feladatokat próbálhatnak ki. Megismerkedünk a tábor további napjain használatos kerékpárokkal, a kerékpáros felszereléssel és legfontosabb bringázási tudnivalókkal. Este, az összekovácsolódást ezzel is segítve, nagy tábortüzet rakunk és közösen éneklünk a tábori daloskönyvből, a legbátrabbak és -éberebbek pedig egy éjszakai túrán fedezhetik fel a környéket.

A második naptól kezdve minden nap egy előre meghatározott útvonal egy-egy szakaszát járjuk be.

A Bükk-Aggteleki turnus szakaszai és az érintett főbb látnivalók:

 • Bükkszentkereszt (az ország második legmagasabban fekvő települése), 1. éjszakai szállás
 • Ismerkedés az üvegművességgel (üveghuták, üvegműves-ház)
 • Közép-Európa leghosszabb völgye (Hór-völgy)
 • Répáshuta, 2. éjszakai szállás
 • Bükk-fennsík
 • Lipicai ménes
 • Bánkút, 3. éjszakai szállás
 • Lázbérci-víztározó
 • Upponyi-szoros
 • Keleméri mohos tavak
 • Gömörszőlős, 4. éjszakai szállás
 • Gömörszőlősi Ökológiai Intézet és szabadtéri néprajzi gyűjtemény
 • Hagyományos mesterségek (batikolás, kosárfonás, íjászat)
 • Aggtelek, 5. éjszakai szállás
 • Barlangtúra a Baradla-barlangban
 • Jósvafő, hucul ménes
 • Szádvár
 • Szögliget, 6. éjszakai szállás

A Körösök-menti turnus szakaszai és az érintett főbb látnivalók:

 • Békés-Dánfok, 1. és 2. éjszakai szállás
 • Szanazug (Fekete és Fehér-Körös összefolyása)
 • Gyula városa, Gyulavár
 • Pósteleki Széchenyi-kastély
 • Körösök Völgye látogatóközpont
 • Bodoky Károly vízügyi múzeum
 • Kereki híd
 • Köröstarcsa, 3. éjszakai szállás
 • Félhalmi-holtágrendszer, halásztanya
 • Gyomai szabadstrand
 • Gyomaendrőd, 4. éjszakai szállás
 • Peresi-holtág, Körösvölgyi Természetvédelmi Bemutatóház
 • Hármas-Körös, a Körösök legérintetlenebb és legvadregényesebb szakasza
 • Szarvas, 5. és 6. éjszakai szállás
 • Bringás körtúra Szarvas környékén: szarvasi arborétum, Anna-ligeti tanösvény, szélmalom, sárkányhajózás.

A napközbeni kerékpáros és/vagy evezős szakaszokon az érintett látnivalókhoz kapcsolódva olyan programokat szervezünk, melyek segítségével a gyerekek közvetlen kapcsolatba kerüljenek a természet egészével és egyes elemeivel, valamint a kultúra, társadalom, és életmód témaköreivel. Nem titkolt célunk, hogy az élményszerű ismeretátadás mellett a résztvevőket önálló problémafelismerésre, és ami talán még fontosabb, megoldáskeresésre ösztönözzük.

Többnyire koradélután megérkezünk a következő szálláshelyre. Itt vacsoráig különböző össztábori játékokat, játékos feladatokat, kézműves foglalkozásokat, családok közti játékos vetélkedőket szervezünk. Az estéket naplemente-nézés, tábortűz és éneklés zárja.

Néhány délután során vendégelőadók érdekesebbnél érdekesebb témákról szóló programcsomagjai közül lehet választani az egyéni érdeklődési körök szerint, melyek között lesz mozgósabb, túrázósabb, de kutatós, felfedezős programelem is.
Végül az utolsó nap összepakolunk, egybegyűjtjük a tábor során készült képeket, még egy utolsót játszunk, majd elbúcsúzunk egymástól és elindulunk hazafelé…

Helyszín, szállás, étkezés

Idei táboraink első turnusában a Bükkbe és Aggtelekre látogatunk el. A Bükk-vidék Magyarország legnagyobb átlagmagasságú, barlangokban bővelkedő karszthegysége. Ettől is északabbra fekszik Aggtelek és az Aggteleki-karszt hegység, ahol az ország leghíresebb, világörökség részét is képező cseppkőbarlangja, a Baradla–Domica-barlangrendszer is található. A cseppkőbarlang mellett is számos természeti és kulturális értékkel is büszkélkedő környéken csobogó hegyi patakokkal, magashegyi erdőkkel, páfrányokkal és szurdokvölgyekkel is találkozhat, aki idelátogat.

A második turnus során pedig a Kőrösök mentét fedezzük fel. Az összefoglalóan Körösök néven ismert folyók teljes hossza 741,3 km, Romániában, Erdélyben erednek és egyesülésük után 200 kilométerrel Magyarország területén a Tiszába vezetik vizüket. A hazai szakasz, mely Békés megyét szeli át, sokaknak a csabai kolbászt juttatja eszébe, holott a környék bővelkedik vidéki kastélyokban, gazdag halásztörténeti emlékekben és különleges vizívilágban.

Az idei év különlegessége, hogy a vándortábor jellegéből adódóan a résztvevők minden éjszakát egy következő állomáson, másik szálláson töltik majd. A szálláslehetőségek a két turnus során eltérőek. Az Aggtelek-Bükk turnusban a résztvevők turistaházakban, 3-6 fős, fürdőszobás szobákban lesznek elszállásolva. A Kőrösök menti turnus résztvevői nagyobb sátrakban, jurtákban alszanak majd kempingágyakon, vízparti elhelyezkedéssel és közös vizesblokkal. A sátrakról, kempingágyakról vagy matracokról, valamint hálózsákról/ágyneműről a szervezők gondoskodnak.

Mindkét turnusban napi háromszori étkezést biztosítunk, amiből minimálisan egy többfogásos meleg étkezés lesz. A programok jellege miatt a bicikli-, és kenutúrák során napközben hidegcsomagokat fogyasztunk, vagy útba eső, vidéki vendéglőkben étkezünk.

Pénzügyek, költségvetés

Táborunk nonprofit jellegéből adódóan nincs klasszikus értelemben vett „részvételi díj”. A 7 napos táborok során az étkezéshez, szálláshoz, programokhoz, felszereléshez való hozzájárulás ajánlott összege:

 • Bükk-Aggtelek kerékpáros vándortábor: 26.000 Ft + 5.000 Ft útiköltség;
 • Kőrösök mente kerékpáros és evezős vándortábor: 28.000 Ft + 4.000 Ft útiköltség.

A tábor jelentős alapítványi támogatással és önkéntes munkával valósul meg, megköszönjük, ha a jelentkezés során a minimálisnál nagyobb hozzájárulást vállaltok!

A táborokat az ITM és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség BringásVándor-programjának keretében rendezzük meg. Ez azt jelenti, hogy a szállás, étkezés, logisztika, eszközök terén jelentős anyagi és szervezési segítséget nyújtanak nekünk. A szervezők, programok és alapvetően a tábor hangulata természetesen továbbra is 100%-osan “Magoncosak” maradnak :).

Mi az a vándortábor? Miért ilyet szerveztek?

A vándortábor jelleg azt jelenti, hogy egy előre megtervezett útvonalat járunk be a tábor során, napi kerékpáros és/vagy evezős szakaszokkal.

A kerékpározás / evezés közben számos látnivalót érintünk, melyeket a résztvevőkkel (érdeklődésük figyelembevételével) meg is tekintünk, ezeket beépítjük a tábor programjába. Így korábbi állótáborainkhoz képest még több és változatosabb programot, látnivalót tudunk ígérni – hiszen sokkal nagyobb területet “járunk be” egy tábor alatt, mint korábban.

A Bükk-Aggteleki turnuson végig kerékpáros, a Körösök-menti turnuson részben kerékpáros, részben evezős szakaszok lesznek.

Kell/lehet vinni saját kerékpárt, kerékpáros és evezős felszerelést?

Az összes szükséges felszerelést: kerékpár, sisak, lámpa, pótalkatrészek, kenuk, evezők, mentőmellények, stb a szervezők biztosítják. Tehát sem a kerékpározáshoz, sem az evezéshez nem szükséges a résztvevőktől semmilyen speciális felszerelés.

A szállásokon ágyat/matracot és ágyneműt, sátras szállás esetén sátrat is mi biztosítunk, ezeket a résztvevőknek szintén nem kell hozniuk.

Amennyiben valaki ragaszkodik saját kedvenc biciklijéhez vagy épp mentőmellényéhez, kérjük, legkésőbb június 1-ig vegye fel velünk a kapcsolatot az [email protected] címen, és külön egyeztetünk a lehetőségekről.

Nem lesz túl megerőltető vagy veszélyes a résztvevőknek a napi kerékpározás, evezés?

Mindegyik táv és útvonal úgy lett megtervezve, hogy 5. osztálytól fizikailag teljesíthető és élvezhető legyen. A kerékpáros útvonal végig kiépített kerékpárúton vagy nagyon alacsony forgalmú mellékutakon, esetenként erdei erdészeti utakon halad, a lehető legminimálisabb szintemelkedéssel. Az evezés jól evezhető, lassú, biztonságos folyószakaszokon történik, stabil 4 személyes túrakenukkal.

A szakaszok során mindig kellő mennyiségű pihenőt tartunk, a közös és egyéni felszerelést pedig külön szervezői autó szállítja a szálláshelyek között.

Mind a kerékpáros, mind az evezős szakaszokon képzett túravezetők kísérik a csapatot.