Tevékenység, konkrét programok

Legismertebb projektünk, önkéntes munkánk egyik fő állomása a TERMIK nomád gyermektábor, amely minden évben más helyszínen, az ország egyik jellegzetes táján kerül megrendezésre.

tevekenyseg1Az önkéntes szervezőcsapat célja egy olyan tábor megvalósítása, ahol a táborozó gyermekek és a szervezők együttesen, a nagyvárosi környezettől távol ismerhetik meg a táborhely környékének élővilágát, a helyi népszokásokat és mesterségeket, megtanulják nem kártékony módon hasznosítani a természeti adottságokat és erőforrásokat, elsajátítják a tájékozódási ismereteket, mindeközben pedig egy jól működő, összetartó, szociális közösséget alakítanak ki.

Feladatunknak tartjuk, hogy tevékenységünk során egyaránt rávilágítsunk az önálló munka és felelősségvállalás, valamint a közösségi együttműködés szükségességére és értékeire. A táborban résztvevőket egy természetközeli, de reális keretek között megvalósítható és a mai kor kihívásainak is megfelelő életvitelre kívánjuk nevelni. Olyan életre, amelyet szabadon, de felelősségteljesen és önállóan irányítanak.

tevekenyseg2Folyamatos, egész évben megvalósuló, városi és kistérségi szintű programjaink egyike egy ifjúsági fal- és sziklamászó szakkör, melynek foglalkozásain a testedzés mellett az önmagukra és egymásra való odafigyelést, valamint a folyamatos koncentráció és összpontosítás képességét is megtanulhatja a kb. 20 fő állandó résztvevő.

Szintén rendszeres tevékenységünk az Országos Kéktúra szakaszainak végigjárása, havonta szervezett formában. Ezeken a jó hangulatú, minden korosztályt és nem egyszer akár 100 főt is megmozgató kirándulásokon a táj szépsége mellett a jó társaság és a bejárásért kapott díjak is motiválják a lelkes természetjárókat.

Alapítványunk szervezésében egy testvériskolai kapcsolatot sikerült kiépíteni a Gödöllői Waldorf Iskola és a gyimesfelsőloki Domokos Pál Péter Általános Iskola között; felváltva látogatunk el egymáshoz csoportosan, szervezett formában. Ezek a látogatások a személyes élmények mellett lehetőséget teremtenek a kulturális-szociális tapasztalatcserére és a határon túliak helyzetének jobb megismerésére.

tevekenyseg3A természet iránt érdeklődő általános iskolásoknak természetismereti és -védelmi szakkört vezetünk. A foglalkozásokon résztvevő általános iskolások megismerik a települések környékén is előforduló állatokat és növényeket, valamint folyamatosan aktív környezetvédelmi tevékenységeket végeznek: madárodúk kihelyezése, ezek karbantartása és monitorozása, őshonos és „állatbarát” növények telepítése, egy kerti tó kialakítása és folyamatos gondozása az alapítvány által működtetett Madárbarát Mintakertben.

A rendszeres foglalkozásainkon részt vevő diákok az utóbbi években számos országos tanulmányi- és sportsikert értek el (pl. Madarak és Fák Napja Országos Verseny, különböző falmászó versenyek, gödöllői általános és középiskolai vetélkedők). Mégis, a legbüszkébbek arra vagyunk, hogy az általános iskolás fiatalok közül sokan később gimnazistaként, egyetemistaként és a későbbiekben is visszajárva teljes mértékben részt vesznek mindennemű tervezési, szervezési feladatban, valamint az alapítvány nagyobb szabású projektjeinek kidolgozásában és megvalósításában is.

Partnerek, támogatók