Tevékenység, konkrét programok

Legismertebb projektünk, önkéntes munkánk egyik fő állomása a TERMIK nomád gyermektábor, amely minden évben más helyszínen, az ország egyik jellegzetes táján kerül megrendezésre.

tevekenyseg1Az önkéntes szervezőcsapat célja egy olyan tábor megvalósítása, ahol a táborozó gyermekek és a szervezők együttesen, a nagyvárosi környezettől távol ismerhetik meg a táborhely környékének élővilágát, a helyi népszokásokat és mesterségeket, megtanulják nem kártékony módon hasznosítani a természeti adottságokat és erőforrásokat, elsajátítják a tájékozódási ismereteket, mindeközben pedig egy jól működő, összetartó, szociális közösséget alakítanak ki.

Feladatunknak tartjuk, hogy tevékenységünk során egyaránt rávilágítsunk az önálló munka és felelősségvállalás, valamint a közösségi együttműködés szükségességére és értékeire. A táborban résztvevőket egy természetközeli, de reális keretek között megvalósítható és a mai kor kihívásainak is megfelelő életvitelre kívánjuk nevelni. Olyan életre, amelyet szabadon, de felelősségteljesen és önállóan irányítanak.

tevekenyseg2Folyamatos, egész évben megvalósuló, városi és kistérségi szintű programjaink egyike egy ifjúsági fal- és sziklamászó szakkör, melynek foglalkozásain a testedzés mellett az önmagukra és egymásra való odafigyelést, valamint a folyamatos koncentráció és összpontosítás képességét is megtanulhatja a kb. 20 fő állandó résztvevő.

Szintén rendszeres tevékenységünk az Országos Kéktúra szakaszainak végigjárása, havonta szervezett formában. Ezeken a jó hangulatú, minden korosztályt és nem egyszer akár 100 főt is megmozgató kirándulásokon a táj szépsége mellett a jó társaság és a bejárásért kapott díjak is motiválják a lelkes természetjárókat.

Alapítványunk szervezésében egy testvériskolai kapcsolatot sikerült kiépíteni a Gödöllői Waldorf Iskola és a gyimesfelsőloki Domokos Pál Péter Általános Iskola között; felváltva látogatunk el egymáshoz csoportosan, szervezett formában. Ezek a látogatások a személyes élmények mellett lehetőséget teremtenek a kulturális-szociális tapasztalatcserére és a határon túliak helyzetének jobb megismerésére.

tevekenyseg3A természet iránt érdeklődő általános iskolásoknak természetismereti és -védelmi szakkört vezetünk. A foglalkozásokon résztvevő általános iskolások megismerik a települések környékén is előforduló állatokat és növényeket, valamint folyamatosan aktív környezetvédelmi tevékenységeket végeznek: madárodúk kihelyezése, ezek karbantartása és monitorozása, őshonos és „állatbarát” növények telepítése, egy kerti tó kialakítása és folyamatos gondozása az alapítvány által működtetett Madárbarát Mintakertben.

A rendszeres foglalkozásainkon részt vevő diákok az utóbbi években számos országos tanulmányi- és sportsikert értek el (pl. Madarak és Fák Napja Országos Verseny, különböző falmászó versenyek, gödöllői általános és középiskolai vetélkedők). Mégis, a legbüszkébbek arra vagyunk, hogy az általános iskolás fiatalok közül sokan később gimnazistaként, egyetemistaként és a későbbiekben is visszajárva teljes mértékben részt vesznek mindennemű tervezési, szervezési feladatban, valamint az alapítvány nagyobb szabású projektjeinek kidolgozásában és megvalósításában is.

Magonc VándorTáborok menü

Magonc VándorTábor 2022 menü

Kapcsolat

Központi telefon: +36 20 469 0512

Levelezési cím:
1063 Budapest, Szinyei Merse u. 12. I/13.

E-mail: [email protected]

Partnerek, támogatók