Tábori információk

Alapadatok

Idén Zalkodon, 2018. július 1-8. között rendezzük meg nyári gyerektáborunkat. A nyolc napos nomád tábor során a helyi természeti és kulturális értékek megismerése mellett számtalan szabadidős programmal és játékkal is készülünk.

Időpont: 2018. július 1-8. (7 éjszaka)

Jelentkezési határidő: A jelentkezés 2018. január 27-től május 15-ig tart. A táborba összesen 40 gyermeket tudunk magunkkal vinni, tehát a férőhelyek száma korlátozott. A jelentkezéseket időrendi sorrendben bíráljuk el, ezért érdemes minél hamarabb jelentkezni :)!

Helyszín: Zalkod, Bodrogzug

Célcsoport, korosztály: A célkorosztály 11-14 év, betöltött 11. év alatt vagy 15. év fölött külön egyeztetés szükséges. Ha bizonytalan vagy, fordulj hozzánk az [email protected] címen.

Hozzájárulás minimális összege az utazás, szállás, étkezés, programok, és közös tábori felszerelés költségeihez: 25.000 Ft + 5.000 Ft útiköltség

Számlaszám: 16200216-17059381-00000000 (MagNet Bank, Magonc Alapítvány)

 

Nyomtatható tábori meghívó
Szülői tájékoztató
A tábor menete, programjai

Ezen az oldalon szeretnénk részletesen bemutatni a Bodorka Tábor menetét, a találkozótól kezdve egészen a visszaérkezésig. Közben néhol kitérünk a „miért”-ekre is, azaz kifejtjük táborunk sajátosságait, alapelveit is.

Az első tábori nap túlnyomó része az utazással telik. Együtt utazunk Budapestről, vonattal. Tapasztalataink szerint a gyermekek már az út során elkezdenek ismerkedni egymással, ez jó lehetőséget kínál a szervezőknek a tábor során együtt tevékenykedő 13 fős csapatok, vagy ahogy mi nevezzük őket, „családok” beosztásának előkészítésére. A családbeosztásnál ugyanis mindenki választhat maga mellé (egy!) valakit, hogy rögtön a tábor elejétől legyen ismerőse, bevált társasága. Viszont elkerülendő az egy helyről érkező, talán túlzottan is összetartó és a többieket esetleg kirekesztő „bandák” kialakulását, a többtagú baráti társaságok tagjait nem szoktuk egy családba osztani.

Táborunk közösségének családokra való tagozódása azt a célt szolgálja, hogy a résztvevők a kisebb csoportosulások keretében egyéni képességeikhez mérten, önállóan bontakozhassanak ki, léphessenek az önmegvalósítás felé, mindemellett szoros emberi kapcsolatokat alakíthassanak ki társaikkal.

A táborhelyre való megérkezés után röviden bemutatkoznak a szervezők, elmondjuk a legfontosabb táborozási tudnivalókat, majd ezt követően a gyermekek a szervezők segítségével felállítják sátraikat, elfoglalják a “hálótermeiket”. Eközben a csoportvezetők a vonaton kialakult és feljegyzett párok, valamint a gyermekekről rendelkezésre álló egyéb információk (jelentkezési lap, korábbi tapasztalatok) alapján egymás között kialakítják a csapatok pontos beosztását.

A családok kihirdetése után a nap további része az ismerkedésé: a táborozók mind össztábori, mint csoportszinten különböző közösségépítő játékokat, játékos feladatokat próbálhatnak ki. Ezen az estén, az összekovácsolódást ezzel is segítve, az otthonról hozott finomságokat kinti sütögetéssel kiegészítve közösen fogyasztjuk el :)!

Az első éjszaka után egy különleges nap következik: közös kirándulás keretében a Zemplén hegységben található Megyer-hegyi tengerszemhez látogatunk el. A Megyer-hegyen lévő tengerszemet emberkéz formálta ugyan, de mára a természet és az egykori bánya harmonikus egységben látható látványos kőfalakkal és kristálytiszta víztükörrel. A természeti látványosságot az elmúlt években többször választották Magyarország legszebb természeti látnivalójának is.

Ezt követően a 13 fős családok forgószínpadszerűen, három napon keresztül más-más szakmai programon vesznek részt. 11-14 éves gyerekek esetében – ők a tábor célkorosztálya – a szakmai programok legfontosabb célja, hogy a gyerekek közvetlen kapcsolatba kerüljenek a természet egészével és egyes elemeivel, valamint a kultúra, társadalom, és életmód témaköreivel.

A három, egyenként 6 órás a programon a résztvevők megismerik a Bodrogzug természeti és kulturális értékeit, a vizes élőhelyek sajátosságait, a helyi emberek régi és mai életét, valamint az aktív életmód előnyeit és fontosságát. Nem titkolt célunk, hogy az élményszerű ismeretátadás mellett a résztvevőket önálló problémafelismerésre, és ami talán még fontosabb, megoldáskeresésre ösztönözzük.

A szakmai forgószínpad tervezett állomásai:

 1. Ártéri élővilág: Vizes élőhelyek a Dió-ér mentén
  A Bodrogzug az ország egyik legszebb nagy kiterjedésű, vizes élőhelye. A vadregényes vízivilág számos ritka növény- és állatfajnak ad otthont. A programon a nedves rétektől a mocsarakon át egészen a nyíltvizes holtágakig számos élőhellyel és persze az ott lakó élőlényekkel ismerkedhetünk meg. A ritka vízimadarak és más vadon élő állatok megfigyeléséhez szükséges távcső és teleszkóp használatát is megtanuljuk, valamint helyi pásztorok bevonásával legelő állatokkal is testközelből találkozhatunk.
 2. Ember és Táj kapcsolata a Bodrogközben
  A program első felében a régi hagyományos mesterségekkel és hozzájuk tartozó helyi kulturális örökséggel ismerkedünk: a pákász, vagy ahogy máshogy is nevezik, csíkász alakja ma is ismert, a vízimadarak tojásait összegyűjtő, illetve halászó-gyűjtögető, különc életmódot folytató lápi ember több népmesében, visszaemlékezésben megjelenik. Kitérünk az állattartásra és legeltetésre is, mint a környéken hagyományosan és ma is fontos szerepet betöltő foglalkozásra. A múlt mellett a program második felében a falu jelenével és jövőjével is foglalkozunk. Interaktív foglalkozásokon keresztül bemutatjuk, hogy mik a lehetőségei egy elöregedő, izgalmas természeti környezettel körülvett kis falunak. A program során résztvevők kiscsoportos foglalkozás keretében maguk is formálói és tervezői lehetnek a falu jövőjének.
 3. Aktív életmód a természetben
  A tábor környéke hazánk egyik legszebb vízitúrázó helyszíne, ezt kihasználva tapasztalt szervezőink vezetésével kenutúrára indulnak a résztvevők. Itt a szemet gyönyörködtető táj megtekintése mellett elsajátítják az evezés technikáját, valamint az alapvető víziúrázási és tájékozódási ismereteket. A kenuzás után a táborhely környékén különbüző természeti adottságokhoz kötődő “túlélési” praktikákat próbálunk ki, amilyen például az éjszakai menedékhely építése, tűzgyújtás vagy éppen a szabadtéri főzés.

Az ebéd és vacsora közti időszakban különböző programokat szervezünk, melyek közül szabadon választhatnak majd a résztvevők. Lesznek össztábori játékok, játékos feladatok, kézműves foglalkozások, családok közti játékos vetélkedők (tojásdobálás, mocsárban futás mellcsizmában, egy csapattagra minél több ruha felaggatása, stb), és persze kenuzás a Dió-éren. Az estéket naplemente-nézés, tábortűz és éneklés zárja.

A szakmai napokat követően érdekesebbnél érdekesebb témákról szóló programcsomagok közül lehet választani az egyéni érdeklődési körök szerint, melyek között lesz mozgósabb, túrázósabb, de kutatós, felfedezős programelem is.

A tábor utolsó teljes napján, lezárásképpen a táborlakók közösen Sárospatakra látogatnak, ahol a város főbb látványosságai és érdekességei felfedezésére lesz lehetőség (pl. ágyúöntő műhely, Rákóczi-vár, szőlészeti-borászati múzeum, strand).

Végül vasárnap összepakolunk, egybegyűjtjük a tábor során készült képeket, még egy utolsót játszunk a Dió-ér partján az árnyékban, majd elbúcsúzunk egymástól és elindulunk hazafelé…

Helyszín, szállás, étkezés

A Bodorka Táborral az ország egyik kevéssé ismert, vadregényes tájára, a Bodrogzugba látogatunk el.

A Bodrogzug a Zemplén és a tokaji Nagy-Kopasz hegy lábánál, a Bodrog és a Tisza árterén terül el. Hazánk egyik legattraktívabb tája: különlegessége, hogy a több ezer hektáros ártéri síkságon a vízjárási viszonyok a vízszabályozások előtti, természetes állapotokra hasonlítanak. A tavaszi áradások következtében hetekig víz alatt áll az egész terület, és ebből még nyárra is igen változatos vízivilág marad.

Számos védett és fokozottan védett növény- és állatfaj élőhelye. Az ártér zavartalan fészkelési helyet biztosít az itt élő rendkívül gazdag vízimadár-világnak, tavasszal és ősszel pedig több tízezres tömegben keresik fel a területet a vonuló madárfajok.

A madarak mellett persze otthont talál itt számos egyéb állatfaj is – így például a tábor nevét adó hal, a bodorka is :).

Kiemelkedő értékei miatt már 1986 óta védett terület, 1989 óta nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, sőt a Tokaj-Hegyalja kultúrtáj részeként 2002 óta UNESCO Világörökségi helyszín is.

A tábor központi helyszíne és egyben szálláshelye egy nagyon hangulatos, 200 fős zsákfaluban, Zalkodon lesz. Zalkod Sárospatak és Tokaj között nagyjából félúton, a Tisza folyó partján található, Árpád-kor óta lakott település. Sátrainkat idillikus helyen: a Bodrog árterének szélén, a Dió-ér nevű vízfolyás partján állítjuk majd fel.

A tábor alapvetően nomád stílusú, így pottyantós wc-ink lesznek, és a szervezők által előre felépített zuhanyzósátorban, a nap melegítette vízzel mosakodhatunk. Ugyanakkor szükség esetén fedett és szélvédett közösségi helyiség, elektromos áram, és egyéb civilizációs vívmányok rendelkezésre fognak állni.

Kétféle szállástípus igénybevételére lesz lehetőség:

 • SátorTerem: igazi közösségi szállás nagy, egylégterű sátorban, melyet a szervezők biztosítanak és tartanak esőbiztosan.
 • Saját sátor: akinek fontos a személyes tér, és ezért vállalja a sátor szállításának és felállításának / lebontásának viszontagságait is, az (korlátozott számban) saját sátrát is felállíthatja a Dió-ér partján.

Korábbi táboraink hagyománya, hogy az étkezéseket magunknak oldjuk meg – saját konyhás csapattal, a magunk által épített bronzkori tűzhelyeket használva. Ez nemcsak környezeti szempontból jó megoldás, hanem a táborozóknak is lehetőséget ad arra, hogy a tábori szakácsok mellett aktívan részt vegyenek az ételek elkészítésében. A közös főzés komoly csapatmunkát igényel, ezáltal remek tapasztalat tud lenni a gyerekek számára.

A tábori konyha a Bodorkában is szerepet fog kapni: a reggelit, tízórait, uzsonnát és vacsorát itt fogjuk elkészíteni. A tábori menübe a bográcsban főzött meleg ételek, péksütemények, müzli, friss gyümölcsök és zöldségek lesznek beépítve.

A kétfogásos ebéd a szomszédos falu konyhájáról fog naponta érkezni a táborhelyre, így a szakácsoknak is lesz idejük lazítani.

Pénzügyek, költségvetés

Táborunk nonprofit jellegéből adódóan nincs klasszikus értelemben vett „részvételi díj”. A 8 napos tábor során az utazáshoz, étkezéshez, szálláshoz, programokhoz, közös felszereléshez való hozzájárulás minimális összege 25.000 Ft + 5.000 Ft útiköltség.

A tábor jelentős alapítványi támogatással valósul meg, megköszönjük, ha a jelentkezés során a minimálisnál nagyobb hozzájárulást vállaltok!

A Magonc Alapítvány 2018-as Bodorka Táborának költségvetése*:

Fősor Alsor Alsor összeg Fősor összeg
Adminisztráció, irodai 25.000 Ft
Postaköltség 5.000 Ft
Telefonköltség 5.000 Ft
Marketing, Kommunikáció 15.000 Ft
Helyszín, logisztika  320.000 Ft
 Táborépítés 30.000 Ft
Szállítás 25.000 Ft
Utazás 265.000 Ft
Étkezés 455.000 Ft
Eszköz 90.000 Ft
Program 190.000 Ft
Szakmai programok 40.000 Ft
Délutáni játékok 20.000 Ft
Közös programok, belépők 130.000 Ft
Egyebek 120.000 Ft
Egyéb kiadások, tartalék 120.000 Ft
ÖSSZ 1.200.000 Ft

*A költségvetés nem tartalmazza a tábor előkészítésének, lebonyolításának és utánkövetésének humánerőforrás-költségeit, amelyeket a szervezők teljesn mértékben önkéntesen végeznek. Szintén nem tartalmazza a járulékos költségeket (könyvelés, stb), melyeket a Magonc Alapítvány saját forrásból finanszíroz, valamint a helyszín és szállás díját, melyet egy szervező felajánlásából díjmentesen használhatunk.