Tábori információk

A Magonc Alapítvány 2017-es, tihanyi táborával kapcsolatos legfontosabb adatok és dokumentumok gyűjteményét találod itt meg.

 

Alapadatok, időpontok

A Magonc Alapítvány idei környezetvédelmi tábora Tihanyban valósul meg, 2017. augusztus 19. és 27. között. A kilenc napos tábor során a helyi természeti és kulturális értékek megismerése mellett számtalan szabadidős programmal és játékkal, és persze balatoni fürdőzéssel is készülünk.

Időpont: 2017. augusztus 19-27.

Jelentkezési határidő: A jelentkezés március elejétől folyamatos, a helyek feltöltéséig. Fontos: idén a résztvevői létszám (korábbi táborainkhoz képest) rendkívül korlátozott, és a jelentkezéseket időrendben bíráljuk el. Ezért érdemes minél hamarabb jelentkezni :)!

Helyszín: Tihany-Sajkod, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Levendula Erdei Iskolája

Célcsoport, korosztály: A célkorosztály 12-15 év, egyéb esetben külön személyes egyeztetés szükséges. 2017-es táborunkat elsősorban a TERMIK Tábor és alapítványunk nemzetközi projektjeinek korábbi résztvevői, valamint meghívottaik részére szervezzük, de nincs akadálya annak sem, hogy külsősként jelentkezz. Ha bizonytalan vagy, fordulj hozzánk a [email protected] címen.

Hozzájárulás minimális összege az utazás, szállás, étkezés, programok, és közös tábori felszerelés költségeihez:

 • sátras szállás választása esetén 30.000 Ft
 • kőházas szállás választása esetén 35.000 Ft.

Számlaszám: 16200216-17059381-00000000 (MagNet Bank, Magonc Alapítvány)

Helyszín, szállás, étkezés

A Tihanyi-félsziget hazánk egyik legváltozatosabb, legattraktívabb területe. Nem véletlen, hogy itt hozták létre 1952-ben Magyarország első tájvédelmi körzetét, majd 1997-től az akkor megalakuló Balaton-felvidéki Nemzeti Park része lett.

A félsziget természeti értékei közül elsősorban az Európában egyedülálló geológiai látnivalók, valamint a táj megkapóan változatos formái egész évben vonzzák a látogatókat. A különleges, mediterrán jellegű tihanyi klímának köszönhetően a növény- és állatvilág ritka értékei is megtalálhatóak itt.

A területen megjelenő ember az őskortól napjainkig a földfelszín adottságaihoz alkalmazkodva használta, formálta ezt a tájat (mezőgazdaság, halászat, szőlőművelés, bazaltbányászat, (gyógy) fürdőkultúra), amely az itt élő népek – köztük kelták, rómaiak, és magyarok – által megvalósított kulturális és kommunikációs kölcsönhatások nyomán vált kiemelkedő jelentőségű, világörökség-várományos kultúrtájjá.

A tábor központi helyszíne és egyben szálláshelye a Balaton-felvidéki Nemzeti Park sajkodi Levendula Erdei Iskolája lesz. Az erdei iskola a Tihanyi-félsziget nyugati, háborítatlan részén található, fantasztikus természeti és kulturális környezetben, Sajkodtól és Tihanytól nagyjából 2 kilométerre. A szálláshelyen a vendégszobákon kívül közösségi terem, konyha, és természetesen megfelelő számú vizesblokk rendelkezésre fog állni.

Kétféle szállástípus igénybevételére van lehetőség:

 • Kőház: szállás az erdei iskola épületében, 4-25 fős szobákban. Matracot vagy ágyat biztosítunk, de lepedőt és hálózsákot mindenkinek magának kell hoznia.
 • Sátor: szállás az erdei iskola udvarán, sátrakban. Sátrat, polifoamot, hálózsákot mindenkinek magának kell hoznia.

A tábor étkeztetése főként a szomszédos Balatonfüred egy étterméből történik majd, ahonnan naponta érkezik a helyszínre az ebéd és a vacsora. Az étterem kínálata változatos: a tradicionális és reformkonyhát képviselő fogások, és a jól megszokott magyar és nemzetközi ízek egyaránt megtalálhatóak az étlapon. Míg az ebédet az aktuális napi menüből fogjuk biztosítani, addig vacsorát a táborozók igényeit is figyelembe véve állítjuk majd össze. Természetesen lesz lehetőség vegetáriánus étrendet követők számára húsmentes menüre is, ezt kérjük, a jelentezési lap megfelelő mezőjében jelezzétek. A reggelit, tízórait és uzsonnát a helyszínen fogjuk biztosítani péksütemények, müzli, friss gyümölcsök és zöldségek formájában.

Szakmai és szabadidős programok

A tábor programjának és ritmusának fontos része a 4 napos szakmai forgószínpad, melynek keretében a tábori családok (kiscsoportok) naponta más-más foglalkozáson vesznek részt. Ezeken a programokon a résztvevők megismerik a Tihanyi-félsziget természeti és kulturális értékeit, a helyi emberek régi és mai életét, valamint a tágabb környezet és társadalom egy-egy érdekes kérdéskörét. Nem titkolt célunk, hogy az élményszerű ismeretátadás mellett a résztvevőket önálló problémafelismerésre, és ami talán még fontosabb, megoldáskeresésre ösztönözzük.

Idei szakmai programjaink:

 • Hagyományok és modernitás a Tihanyi-félszigeten
  A hagyományos élet és a modernitás kapcsolata a természeti és kulturális értékeiben gazdag Tihanyi félszigeten. Tájra jellemző foglalkozások, a szőlészet és borászat szerepe a helyiek életében. Történelmi értékek, az apátság története és a szerzetesrendek szerepe a környék kulturális fejlődésében, a Balaton-felvidék kolostorai a történelem viharában.
 • Környezetvédelem, civil társadalom
  A társadalom védi a környezetet, vagy éppen a társadalomtól kellene védeni a környezetet? Milyen következményekkel járhat, ha a jelenlegi formában zajlanak a világ eseményei, és mi dolgunk nekünk ezzel az egésszel? Rengeteg kérdéssel készülünk, és reményeink szerint válaszokkal megyünk majd haza. Itthon több tízezer civil kezdeményezés, szervezet működik, tevékenységük között találhatunk különböző témaköröket: környezetvédelem, emberi jogok és még sok más témában. A program során beszélgetünk arról, hogy mik is ezek a szervezetek, miért van rájuk szükség, mit sikerült elérniük a kitűzött célokból, és mi hogyan tudunk kapcsolódni egy szimpatikus törekvéshez – vagy akár sajátot indítani.
 • Kultúrtájak, cselekvő természetvédelem
  A Kultúrtájak program az ember és a természet kapcsolatáról, az ember természetalakító tevékenységéről szól. Közelebbről foglalkozunk a fenntartható településfejlesztéssel, a városi zöldterületekkel, az emberlakta élőhelyekkel, és a Balaton-régió természeti és turisztikai jelentőségével. Megismerjük a félsziget európai szinten is jelentős táji értékeit. Végül pedig magunk is alakítjuk kicsit környezetünket, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park terepi természetvédelmi munkájába való bekapcsolódással.
 • Aktív életmód és sportok a természetben
  A program során megismerkedünk az egészséges életmód alapjaival, elméletben és gyakorlatban. Beszélgetünk táplálkozásról, a helyszín kínálta lehetőségekkel élve kipróbálunk különböző természeti adottságokhoz kötődő sportágakat, összefüggéseket keresve az ember egészsége és a természet egyensúlya között.

A táborban természetesen a szakmai mellett kiemelt szerepet kapnak az élménydús szabadidős programok is. Ráadásul szeretnénk minden alkalommal több, eltérő választási lehetőséget felkínálni a táborozóknak, hogy mindenki érdeklődésének vagy aktuális kedvének megfelelően megtalálhassa a neki tetsző játékos vagy komoly, pihentető vagy épp aktív mozgással járó programot.

Lesznek össztábori játékok, játékos feladatok, kézműves foglalkozások, családok közti játékos vetélkedők (tojásdobálás, mocsárban futás mellcsizmában, egy csapattagra minél több ruha felaggatása, stb…), és persze fürdőzés a Balatonban. Szintén lehetőség lesz a tábor témájához és szellemiségéhez kapcsolódó filmek megtekintésére, majd azok megvitatására. A négy szakmai programos nap közé ékelődő „projektnapon” érdekesebbnél érdekesebb témákról szóló előadásokba, beszélgetésekbe kapcsolódhatnak be a résztvevők, valamint Tihany főbb látványosságainak (pl. Tihanyi Bencés Apátság, Kogart Kiállítások) meglátogatására is lehetőséget biztosítunk szabadidős programjaink között.

A tábor menete

Az alábbiakban szeretnénk bemutatni a tábor menetét, felépítését, mely a TERMIK Táborhoz hasonló lesz mind programok, mind struktúra tekintetében. A táborozók szintén csoportokba lesznek osztva, melyek élén egy csoportvezető áll, aki „mamiként/papiként” funkcionál a tábor során.

Természetesen idei táborunkban is rendkívül színes programokkal készülünk. Igyekszünk úgy kombinálni a foglalkozásokat, hogy mindenki megtalálja az érdeklődéséhez illeszkedőt, sok esetben több választási lehetőséget is kínálva. Célunk, hogy a programok során a résztvevők tanuljanak, tapasztalatokat szerezzenek, értékekkel gazdagodjanak, de mindemellett élmény legyen számukra az együtt töltött néhány nap. Ezt a tapasztalati tanulás és az élménypedagógia eszközei segítik.

Az első tábori nap túlnyomó része az utazással telik. Együtt utazunk, Budapestről, vonattal. Tapasztalataink szerint a gyermekek már az út során elkezdenek ismerkedni egymással, ez jó lehetőséget kínál a szervezőknek a tábor során együtt tevékenykedő 10 fős csapatok beosztásának előkészítésére. A csapatbeosztásnál ugyanis mindenki választhat maga mellé (egy!) valakit, hogy rögtön a tábor elejétől legyen ismerőse, bevált társasága. Viszont elkerülendő az egy helyről érkező, talán túlzottan is összetartó és a többieket esetleg kirekesztő „bandák” kialakulását, a többtagú baráti társaságok tagjait nem osztjuk egy csoportba.

A táborhely tömegközlekedéssel közvetlenül nem közelíthető meg. Ez nem is baj, mi fontosnak érezzük, hogy a közösségben eltöltött napokat keretezze egy „beavató” túra, ahol átlépjük a határt a tábor és a mindennapi élet között.

A táborhelyre való megérkezés után röviden bemutatkoznak a szervezők, elmondjuk a legfontosabb táborozási tudnivalókat, majd ezt követően a gyermekek a szervezők segítségével felállítják sátraikat, elfoglalják a szobáikat. Eközben a csoportvezetők a vonaton kialakult és feljegyzett párok, valamint a gyermekekről rendelkezésre álló egyéb információk (jelentkezési lap, korábbi tapasztalatok) alapján egymás között kialakítják a csapatok pontos beosztását.

A csoportok kihirdetése után a nap további része az ismerkedésé: a táborozók mind össztábori, mint csoportszinten különböző közösségépítő játékokat, játékos feladatokat próbálhatnak ki. Ezen az estén, az összekovácsolódást ezzel is segítve, az otthonról hozott finomságokat kinti sütögetéssel kiegészítve közösen fogyasztjuk el :)!

Az első éjszaka után egy különleges nap következik: egy nagy menetleveles játék során, játékos feladatokon keresztül minden csapat egyénileg fedezheti fel a Tihanyi-félszigetet – ennél többet nem szeretnénk elárulni, hogy minden a meglepetés erejével hasson. Később a játék közös kiértékelése, és a megoldások bemutatása után az augusztus 20-i programokra is ellátogatunk, majd a napot közös tűzijáték-nézéssel zárjuk.

A TERMIK Táborhoz hasonlóan a csapatok forgószínpadszerűen, négy napon keresztül más-más szakmai programon vesznek részt. A négy szakmai nap közé ékelődik egy Projektnap, melyről kicsit lentebb olvashattok.

12-15 éves gyerekek esetében – ők a tábor célkorosztálya – a szakmai programok legfontosabb célja, hogy a gyerekek közvetlen kapcsolatba kerüljenek a természet egészével és egyes elemeivel, valamint a kultúra, társadalom, és életmód témaköreivel.

A négy, egyenként 6 órás programon megismerjük a táborhely környékén megtalálható természeti értékeket, a helyben élő emberek régi és mai életét, beszélgünk a civil társadalomról, elsajátítjük a fenntarthatóság és az aktív életmód minden csínját-bínját, mindenközben pedig csoportmunkára, felelősségvállalásra és együttműködésre ösztönözzük a résztvevőket.

Az ebéd és vacsora közti időszakban különböző programokat szervezünk, melyek közül szabadon választhatnak majd a résztvevők. A szokásos össztábori játékok mellett lehetőség lesz múzeumot látogatni, az MTA Balatoni Limnológiai Intézetében szakvezetésen részt venni, kézműveskedni, sportolni, a térképhasználatot gyakorolni tájfutás közben és persze a Balatonban fürdőzni is. Készülünk a tábor tematikájához és szellemiségéhez illeszkedő filmek közös megtekintésére és megvitatására is. Az estéket pihenés, naplemente-nézés, tábortűz és éneklés zárja.

A szakmai programok közé ékelődő Projektnapon a résztvevők előre kidolgozott programcsomagok közül választhatnak. A csomagok között megtalálhatóak lesznek szakmaibb jellegű, valamint lazább programok, de a paletta ezen a napon rendkívül sokszínű lesz: korábbi TERMIK-es szervezőket, szülőket, vendégelőadókat hívunk meg programot tartani az élet sok területéről hozott témákról, kezdve az önvédelemtől, a dráma foglalkozáson keresztül, a mantrailingig. Ezen a napon lesz lehetőség a szakmai programok és a menetleveles játék során nem érintett, de kulturálisan fontos tihanyi látványosságok megtekintésére, mint például a Kogart Kiállítások, vagy a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Bízunk benne, hogy mindenki megtalálja majd a számára legélvezetesebb időtöltést erre a napra is.

A tábor utolsó teljes napján, lezárásképpen, egy közös túrára indul a csapat, a Balaton-felvidék dimbes-dombos tájaira.

Végül vasárnap összepakolunk, egybegyűjtjük a tábor során készült képeket, még egy utolsót fürdünk közösen a Balatonban, majd elbúcsúzunk egymástól és elindulunk hazafelé…

Pénzügyek, költségvetés

Táborunk nonprofit jellegéből adódóan nincs klasszikus értelemben vett „részvételi díj”. A 9 napos tábor során az utazáshoz, étkezéshez, szálláshoz, programokhoz, közös felszereléshez való hozzájárulás minimális összege sátras szállás esetén 30.000, kőházas szállás esetén pedig 35.000 Ft.

Ez az összeg jelentős alapítványi támogatást tartalmaz, a valós költség fejenként nagyjából 50.000 Ft.

Megköszönjük, ha a jelentkezés során a minimálisnál nagyobb hozzájárulást vállaltok.

Partnerek, támogatók