XIV. TERMIK Tábor 2024
2024. július 1. – 10. • Bakonyszentlászló, Öreg-dellő
XIV. TERMIK Tábor 2024
2024. július 1. – 10. • Bakonyszentlászló, Öreg-dellő
XIV. TERMIK Tábor 2024
2024. július 1. – 10. • Bakonyszentlászló, Öreg-dellő
XIV. TERMIK Tábor 2024
2024. július 1. – 10. • Bakonyszentlászló, Öreg-dellő
XIV. TERMIK Tábor 2024
2024. július 1. – 10. • Bakonyszentlászló, Öreg-dellő
XIV. TERMIK Tábor 2024
2024. július 1. – 10. • Bakonyszentlászló, Öreg-dellő
XIV. TERMIK Tábor 2024
2024. július 1. – 10. • Bakonyszentlászló, Öreg-dellő
XIV. TERMIK Tábor 2024
2024. július 1. – 10. • Bakonyszentlászló, Öreg-dellő
XIV. TERMIK Tábor 2024
2024. július 1. – 10. • Bakonyszentlászló, Öreg-dellő
XIV. TERMIK Tábor 2024
2024. július 1. – 10. • Bakonyszentlászló, Öreg-dellő
XIV. TERMIK Tábor 2024
2024. július 1. – 10. • Bakonyszentlászló, Öreg-dellő

A tábor menete

Ezen az oldalon szeretnénk részletesen bemutatni a TERMIK Tábor menetét, a találkozótól kezdve egészen a visszaérkezésig. Közben néhol kitérünk a „miért”-ekre is, azaz kifejtjük táborunk sajátosságait, alapelveit is. Ha mégis szükséged lenne további információra, amit itt nem találsz meg, nézz szét a Gyakori kérdések menüpontban!

Az első nap:

Gyülekező a pályaudvaronAz első tábori nap túlnyomó része általában az utazással telik. Mindig együtt utazunk, Budapestről; lehetőség szerint vonattal. Tapasztalataink szerint a gyermekek már az út során elkezdenek ismerkedni egymással, ez jó lehetőséget kínál a szervezőknek a tábor során együtt tevékenykedő csapatok, ún. „családok” beosztásának előkészítésére. A családbeosztásnál ugyanis mindenki választhat maga mellé (egy!) valakit, hogy rögtön a tábor elejétől legyen ismerőse, bevált társasága. Viszont elkerülendő az egy helyről érkező, talán túlzottan is összetartó és a többieket esetleg kirekesztő „bandák” kialakulását, a többtagú baráti társaságok tagjait nem szoktuk egy családba osztani.

Táborunk közösségének családokra való tagozódása azt a célt szolgálja, hogy a résztvevők a kisebb csoportosulások keretében egyéni képességeikhez mérten, önállóan bontakozhassanak ki, léphessenek az önmegvalósítás felé, mindemellett szoros emberi kapcsolatokat alakíthassanak ki társaikkal.

A nomád táborozáshoz ideális táborhelyek tömegközlekedéssel közvetlenül általában nem közelíthetőek meg. Ez nem is baj, mi fontosnak érezzük, hogy a természetben töltött napokat keretezze egy „beavató” túra, ahol a civilizációból fokozatosan áthaladunk a természetes környezetbe, átlépjük a határt a tábor és a mindennapi élet között.

1nap csaladkihA táborhelyre való megérkezés után röviden bemutatkoznak a szervezők, elmondjuk a legfontosabb táborozási tudnivalókat, majd ezt követően a gyermekek a szakik és a DSK (a „Délutáni programok, Szersátor és Karbantartás” csapat tagjai) segítségével felállítják a sátraikat. Eközben a családfők a vonaton kialakult és feljegyzett párok, valamint a gyermekekről rendelkezésre álló egyéb információk (jelentkezési lap, korábbi tapasztalatok) alapján egymás között kialakítják a családok pontos beosztását.

A családok kihirdetése után a nap további része az ismerkedésé: a táborozók családfőik vezetésével különböző közösségépítő játékokat, játékos feladatokat próbálhatnak ki. Ezen az estén kivételesen a szervezők és segítők családonként szervírozzák a vacsorát, hogy egy közös sorbanállás se vegye el az időt a családok összekovácsolásától :)!

Ha az idő, a táborlakók fáradtsága és a környékbeli vadászok is engedik, a nap további jellegzetes programja lehet még az éjszakai túra is. Bár vannak olyan táborok, ahol ez a program a kisebb táborozók módszeres ijesztgetését jelenti, nálunk nem ez a helyzet. Szerintünk ugyanis az éjszakai túra kiváló lehetőség a tábor környékének csendes és nyugodt első felfedezésére – ilyenkor olyan részletekre is rábukkanhatunk, amelyek nappal bizonyosan elkerülnék a figyelmünket. A túra egy részén szándékosan nem használunk zseblámpát, ezáltal sokkal intenzívebben tudjuk érzékelni a természet éjjeli zajait, illatait, a talaj felületét. Célunk az is, hogy a csendes megfigyelés közben, támogató és odafigyelő légkörrel csillapítsuk a táborozókban sokszor a túra elején meglévő félelmet az éjszakával, sötétséggel szemben.

A normál, „szakmai” napok:

szakmnap kozosmunkaA TERMIK Táborban – ahogy a bemutatkozásban részletesen kifejtettük – fontosnak tartjuk, hogy ráhangolódjunk a környezetet partnerként kezelő, önálló gondolkodásra és cselekvésre ösztönző életvitelre. Táborunk ezért nomád stílusú, annak minden előnyével és esetleges nehézségével együtt. A résztvevők így valóban közvetlen tapasztalatokat szerezhetnek az őket körülvevő világról, illetve a gondosan kiválasztott táborhelyek természetes hangulata mindig hozzájárul a tábor jellegzetes, pozitív atmoszférájának kialakulásához.

Ugyanakkor, amennyiben a gyermek előzőleg nem tapasztalt hasonlót, esetleg előfordulhat, hogy túl nagy kihívást jelent neki a civilizáció komfortjának hiánya, a nomád életvezetés (szállás sátorban, fürdés lavórban, „pottyantós”/űrgödrös toalett). Tapasztalataink szerint ha az első pár napban hiányzik is az otthon megszokott komfort, a legtöbb gyermek hamar hozzászokik, és összességében pozitív élményként éli meg a nomád jelleg nyújtotta lehetőségeket :)!

A tábor programjai során – alapelveinkkel és a szervezők kapacitásával összhangban – a gyermekektől megfelelő önállóságot kíván a saját sátor felállítása és folyamatos rendbentartása, a napi útravaló összeállítása és hordozása, valamint alapvetően a tábori életbe való beilleszkedés. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy gyermeketek magára lesz utalva, hiszen egy, az otthoni szülőket pótolni hivatott „családfő” egész nap kíséri majd.

szakmnap forgoszinpadA szakmai foglalkozásokon minden nap több (akár 10-15) kilométert kell gyalogolni, a legkülönbözőbb terepeken – és a legkülönbözőbb időjárási körülmények között. Ennek megfelelően jó, ha a gyermek év közben is szerez „túra-tapasztalatokat”!

Minden tábor más-más hangsúlyt helyez a szakmai és szabadidős programok arányára. Se az nem jó, ha csak szabadidős, se az, ha túl sok szakmai programot tartunk. A legjobb persze kombinálni a kettőt, de általános tapasztalat, hogy hiába nagyon játékos, élményszerű a délelőtti szakmai program, délutánonként a gyerekek már inkább számháborúznak, minthogy bekötött szemmel növényfelismerő játékon vegyenek részt a közeli erdőben.

Nagyon fontos tehát megtalálni a megfelelő arányokat, hogy a gyerekek tanuljanak is valamit, de mindenképp pozitív élmény legyen ez a természetben – talán életükben először – eltöltött néhány nap.

Mi így építettük fel a TERMIK Tábor napi menetét:

Reggel:

6:00
Ébresztő a konyhás családnak
6:50
Lágy ébresztő, szabadon választható reggeli torna
7:15
Össztábori ébresztő (kolomppal :))
7:30
Reggeli, majd mosogatás, pakolás

Délelőtt:

8:30-14:30
Szakmai programok:

szakmnap konyhaA tábor ritmusát alapvetően meghatározzák a napi szakmai programok. A mi táborunkban a 13-14 fős csapatok (családok) forgószínpadszerűen, minden nap más szakmai programon vesznek részt.

10-14 éves gyerekek esetében – ők a TERMIK tábor célkorosztálya – a szakmai program legfontosabb célja nem a lexikális tudás tudományos jellegű átadása, hanem, hogy a gyerekek közvetlen kapcsolatba kerüljenek a természet egészével és egyes elemeivel.

Ismerjék meg a táborhely környékén előforduló jellemző fa-, cserje-, madár- és rovarfajokat, a gyógynövényeket és alkalmazási módjaikat, az adott hegységet felépítő kőzetanyagokat, a patakban élő vízi gerincteleneket, egyszerűen elkészíthető tábori ételeket, a helyben élő emberek régi és mai életét, elsajátítsák a tábortűzgyújtás és a tájékozódás módszereit, mindenközben pedig csoportmunkára, felelősségvállalásra és együttműködésre neveljük őket.

Célunk, hogy minél több kötődést teremtsünk a gyerekek és a természet között, az így megismert és megszeretett természeti elemek védelmét, megóvását érezzék fontosnak és saját felelősségüknek.

Azért, hogy a gyerekek egymás mellett se menjenek el észrevétlenül és egy kicsit önmagukból is megmutathassanak, egy napot mindig drámázással töltenek a családok. Ennek során egy szervezők által előre megírt, a helyszínhez kapcsolódó hét részes történet egy-egy epizódját viszik színpadra. Jelmezeket, díszleteket, koreográfiát terveznek hozzá, sőt, már volt saját dalokat tartalmazó zenés produkció is. Az elkészült műveket minden este a tábortűz mellett mutatják be a többi táborozónak és szervezőnek.

A szakmai napok sorrendjének kialakítása során a hosszabb kirándulással járó, illetve a konyhai napot mindig pihentetőbb nap követi. Azoknak a gyermekeknek, akik év közben nem járnak rendszeresen kirándulni, így is komoly kihívást jelent az átlagosan napi 10-15 km séta!

szakmnap vizekA programok során több asszociációs lehetőséget, az érzelmi kötődést segítő módszert alkalmazunk a jelenségekhez kapcsolódó versek, legendák, népi hiedelmek, mesék és különböző természetismereti játékok felhasználásával.

Nem szigorúan szakmai szempontból, de fontos mozzanata a programnak a tízórai elfogyasztása is, mely a szakmai programvezető és a családfő egyeztetése alapján szintén a program közben, a terepen történik (garantáltan nem fogunk elfeledkezni róla, mert a tapasztalatok szerint a gyerekek nagyon hamar megéheznek :D!)

Délután:

14:40
Ebéd, mosogatás
15:15-16:00

A gyermekek fáradtságától függően csendespihenő, vagy családi keretek között zajló csapatépítő foglalkozások, szituációs játékok; esetleg a családon belüli esetleges problémák hagyományos értelemben vett megbeszélése és kezelése („osztályóra”).

16:00-18:30
Délutáni programok:

Az ebéd és vacsora közti időszak eltöltésére több lehetőségünk is van.

szakmnap du1Az esetek 90%-ában nálunk valamilyen össztábori játék, játékos feladat vár ilyenkor a táborozókra. Az időjárástól, a gyerekek és szervezők kedvétől függően ez lehet számháború, fecskendős vizicsata, karkötőkészítés, vagy a családok közti sorverseny, kreatív feladatokkal (tojásdobálás, mocsárban futás mellcsizmában, egy csapattagra minél több ruha felaggatása, stb…).

Alkalmanként viszont külsős vendégek tartanak a gyerekeknek és szervezőknek érdekes foglalkozásokat: volt eddig például íjászat, régészet, előadás a tatárjárásról és az ártéri gazdálkodásról. Ha kicsit hosszabbra nyúlik a program, lehet akár éjszakai fénycsapdás rovarászat, madárgyűrűzés, vagy csillagászat is.

A 2011-es tábortól kezdve, a tábor során összesen 2 alkalommal, délután is szervezünk szakmai programot. Ezek a délelőttieknél magasabb szintű, komplex foglalkozások, amelyeken a gyermekek, a segítők és a szervezők fakultatív jelleggel vehetnek részt. A táborban maradóknak természetesen a DSK ezekre az alkalmakra is készül remek játékokkal :).

szakmnap du2A játékok, egyéb programok során egyes feladatoknál a családok között játékos pontverseny zajlik. Azt tapasztaltuk, hogy a gyerekek így jóval motiváltabbak, lelkesebben vesznek részt a programokon. Az alapvetően motivációs céllal megjelenő pontozási szisztéma szándékaink szerint semmiképpen nem a jutalmazás és büntetés módszereként alkalmazandó, és nem kívánja az egymás elleni versengést kiemelni.

Ezért az értékelésnél a részvétel fontosságát emeljük ki, és mindig igyekszünk szöveges formában (is) visszacsatolást adni teljesítményükről a táborozóknak. A díjazásnál mindenki nagyjából azonos értékű nyeremények – általában természetvédelmi szervezetek matricái, kitűzői, térképek, és színes tájékoztató kiadványok – közül választhat.

Szintén fontos, hogy pontozással kizárólag a kollektívák – azaz családok – teljesítményét értékeljük, és nem az egyénekét. Az egyének jutalmazása személyes, vagy az egész tábor előtti szöveges – akár táborvezetői – dicséret formájában, „büntetése” pedig szűk körű, kizárólag az érintettek, családfőik és a táborvezető(k) részvételével zajló, megoldásközpontú konfliktuskezeléssel történik. Súlyos kihágás esetén a családfő véleményének meghallgatása és érdemi megfontolása után a táborvezető jogosult a táborozó hazaküldéséről dönteni.

Este:

19:00

Vacsora, mosogatás, a gyerekeknek pihenő, a szervezőknek pedig a nap eseményeinek áttekintése, az esetleges problémák megvitatása, és a következő nap pontos programjának megállapítása

20:30-20:45

Tábortűzgyújtás, majd az aznapi drámázós család színdarabjának megtekintése

21:00-22:00

Esti mese és éneklés a tűz körül

22:00-22:15

Pakolás, tisztálkodás, alvás (a „takarodó” időpontját komolyan kell vennünk, hiszen a napközbeni aktivitáshoz szükséges a pihenés mind a gyermekeknek, mind a felnőtteknek!)

A Kutatónap:

A kutatónap során a résztvevők és kisebb csoportjaik által mutatott teljesítmény alapján tudjuk összegezni a tábor pedagógiai, szakmai és szociális céljainak eredményességét; így mind a szervezők és segítők, mind a táborozók számára nagy kihívást jelent és komoly odafigyelést igényel a program.

kutatonap muvmunkaA nap eleje úgy indul, mint bármelyik „normál” napé, de a reggeli után a résztvevők nem előre megtervezett szakmai programon vesznek részt. Erre a napra ugyanis valamilyen, a tábor szakmai és szabadidős programjaihoz többé-kevésbé kapcsolódó, de mindenképp önálló vagy kiscsoportos tevékenykedésre és önkifejezésre lehetőséget adó programot tervezünk.

A pontos napi programot minden évben a DSK és a CoreTeam együttesen állapítja meg. Ennek megfelelően előfordulhat, hogy több lehetőséget is felkínálunk a gyermekeknek, egyes programokat fakultatívvá téve. Ugyanakkor szem előtt tartjuk, hogy a program legalább egy része szólítsa meg és vonja be a teljes tábori közösséget. Célunk, hogy a tábor egyfajta zárásaként egy élménydús és jól szervezett program jöjjön létre.

Fontos, hogy ezen a napon elsősorban a gyermekek önálló gyakorlati munkáján van a hangsúly, melyhez a szervezők természetesen igény szerint segítséget nyújtanak.

kutatonap eloadasA nap során megjelenik az összes tábori alapelv és a táborozók fejlődésére vonatkozó célkitűzéseink: az önálló feladatvállalás, a csapat együttes munkája és összetartása, illetve a gyermekek együttműködő képessége szintúgy, mint az előadói készség, valamint egy egyedi és önálló „produktum” létrehozására való képesség.

A kutatónappal segítjük a gyermekek rendszerszintű gondolkodásra és egy projekt megtervezésére irányuló képességének kialakulását. Ezt a célt szolgálja a pontos idő- és feladatbeosztás elkészítésének, valamint az önálló adatgyűjtésnek és később ezek rendszerezésének, majd bemutatásának szükségessége.

kutatonap dijakSzintén ezen a napon, délután tartjuk a családok közötti játékos vetélkedő záró fordulóit és az eredményhirdetést is. Itt a tábor témájához kapcsolódóan természetismereti kiadványok, plakátok, kitűzők és egyéb hasonló termékek közül válogathatnak a táborozók. Mindenki ugyanannyi nyereményt vihet haza, a pontverseny eredménye csak a választás sorrendjét befolyásolja.

A díszvacsora hagyományosan palacsinta, melynek elfogyasztása után egy meghívott „hivatásos” zenekar által biztosított népzene és tánc várja a gyermekeket és persze a felnőtteket is :).

Az utolsó nap:

Az utolsó napon reggeli után a főbb tábori objektumok lebontása következik. A folyamatot a táborbontás koordinátora irányítja, a családfőkkel egyeztetve ő osztja be, hogy melyik családra milyen tábori létesítmény szakszerű lebontása vár.

A közös tábori objektumok lebontása és elpakolása után kerül sor a táborozók, a segítők és a velük utazó szervezők saját sátrainak lebontására, a saját felszerelés önálló elpakolására.

Eközben a szabad kapacitással rendelkező szervezők/segítők nagy kartonlapok segítségével elkészítik a tábor résztvevőinek listáját, ezeken a táborozók, segítők és szervezők oszthatják meg egymással saját elérhetőségeiket (telefon, email, stb).

Ha van rá idő és kedv, egy utolsó nagy számháborút még rendezhetünk, de ez után már csak egy néhány perces értékelő-búcsúzó táborvezetői beszéd marad, és a táborozók elindulnak hazafelé…

Kapcsolat

Központi telefon:
+36 20 469 0512

Postacím:
1063 Budapest, Szinyei Merse u. 12. I/13.

E-mail:
[email protected]

Partnerek, támogatók