Magonc VándorTábor 2023

2023. augusztus 8-14. Bükk – Upponyi-szoros – Aggteleki-hegység

Magonc VándorTábor 2023

2023. augusztus 8-14. Bükk – Upponyi-szoros – Aggteleki-hegység

Magonc VándorTábor 2023

2023. augusztus 8-14. Bükk – Upponyi-szoros – Aggteleki-hegység

Tábori információk

Alapadatok

Időpont: 2023. augusztus 8-14.

Helyszín, útvonal: Bükkszentkereszt – Répáshuta – Szentlélek – Gömörszőlős – Aggtelek – Szögliget.

A bükkszentkereszti indulási helyszínre (illetve a tábor után Szögligetről vissza) közösen utazunk vonattal, Budapestről.

Jelentkezési határidő: A jelentkezés a férőhelyek megteléséig, de legkésőbb 2023. július 25-ig tart. Összesen nagyjából 25 gyermeket tudunk magunkkal vinni, tehát a férőhelyek száma korlátozott. A jelentkezéseket időrendi sorrendben bíráljuk el, ezért érdemes minél hamarabb jelentkezni :)!

Célcsoport, korosztály: A tábor a hazai közoktatásban tanuló (magyar OM azonosítóval rendelkező) 5-9. osztályt végzett gyermekeknek szól, ettől eltérő életkorú jelentkezőknek külön egyeztetés szükséges. Annak érdekében, hogy minden résztvevő számára élvezetes legyen a tábor, ezúttal kifejezetten mozgékony, a fizikai aktivitást: túrázást, bringázást, stb kedvelő gyermekeket-fiatalokat várunk. Ha bizonytalan vagy, fordulj hozzánk az [email protected] címen vagy Messengeren.

Hozzájárulás minimális összege az utazás, szállás, étkezés, programok, és közös tábori felszerelés költségeihez: 47 000 Ft (ebben az útiköltség is benne van már, amennyiben a résztvevő a csoporttal utazik).

A táborokban a kerékpárokat minden szükséges kiegészítővel együtt (sisak, lámpa, stb) mi biztosítjuk, ezek díját a fenti összegek tartalmazzák.

Számlaszám: 16200216-17059398-00000000 (MagNet Bank, Magonc Alapítvány)

A tábor jelentős alapítványi támogatással és önkéntes munkával valósul meg, megköszönjük, ha a jelentkezés során a minimálisnál nagyobb hozzájárulást vállaltok!

A tábort az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség BringásVándor-programjának keretében rendezzük meg. Ez azt jelenti, hogy a szállás, étkezés, logisztika, eszközök terén jelentős anyagi és szervezési segítséget nyújtanak nekünk. A szervezők, programok és alapvetően a tábor hangulata természetesen továbbra is 100%-osan “Magoncosak” maradnak :).

Helyszín, szállás, étkezés
2019 után idén ismét a Bükkbe és Aggtelek környékére látogatunk el. A Bükk-vidék Magyarország legnagyobb átlagmagasságú, barlangokban bővelkedő karszthegysége. Ettől is északabbra fekszik Aggtelek és az Aggteleki-karszt hegység, ahol az ország leghíresebb, világörökség részét is képező cseppkőbarlangja, a Baradla–Domica-barlangrendszer is található. A cseppkőbarlang mellett is számos természeti és kulturális értékkel is büszkélkedő környéken csobogó hegyi patakokkal, magashegyi erdőkkel, páfrányokkal és szurdokvölgyekkel is találkozhat, aki idelátogat.

Táborunk Miskolcról gyalogosan, majd bringával Bükkszentkeresztről indul, és Szögligeten ér véget. Közben bebarangoljuk a Bükk, valamint a környező Upponyi-szoros és Aggteleki-hegység dombjait és völgyeit a túra során. Korábbi bringás útvonalainkhoz hasonlóan természetesen lesznek itt is emelkedők, de utána annál emlékezetesebbek és élvezetesebbek a gurulások :).

A vándortábor jelleg különlegessége, hogy a résztvevők minden éjszakát egy következő állomáson, másik szálláson töltik majd. Helyi vendégházakban vagy hangulatos jurtasátrakban, vizesblokkokkal és melegvizes fürdési lehetőséggel szállásoljuk el a résztvevőket. Minden szálláshelyen ágy vagy matrac, valamint ágynemű is rendelkezésre fog állni, tehát ezúttal nem kell sátrat, polifoamot, hálózsákot hozni :).

Napi háromszori étkezést biztosítunk, amiből minimálisan egy többfogásos meleg étkezés lesz. A programok jellege miatt a biciklitúrák során napközben hidegcsomagokat fogyasztunk, vagy útba eső, vidéki vendéglőkben étkezünk.

A kerékpáros szakaszokon a nagy táskákat kísérő autó szállítja majd, bringázás közben csak a napi cuccokat kell a gyerekeknek hordozni.

Mi az a vándortábor? Miért ilyet szerveztek?

A vándortábor jelleg azt jelenti, hogy egy előre megtervezett útvonalat járunk be a tábor során, napi kerékpáros szakaszokkal.

A kerékpározás közben számos látnivalót érintünk, melyeket a résztvevőkkel (érdeklődésük figyelembevételével) meg is tekintünk, ezeket beépítjük a tábor programjába. Így állótáborainkhoz képest még több és változatosabb programot, látnivalót tudunk ígérni – hiszen sokkal nagyobb területet “járunk be” egy tábor alatt, mint korábban.

Kell/lehet vinni saját kerékpárt, kerékpáros és evezős felszerelést?

Az összes szükséges felszerelést: kerékpár, sisak, lámpa, pótalkatrészek, és az egyes programelemekhez szükséges speciális eszközöket a szervezők biztosítják. Tehát nem szükséges a résztvevőktől semmilyen speciális felszerelés.

A szállásokon ágyat/matracot és ágyneműt is mi biztosítunk, ezeket a résztvevőknek szintén nem kell hozniuk.

Amennyiben valaki szeretne saját kerékpárt vagy egyéb felszerelést hozni, természetesen erre is van lehetőség. Ezt a jelentkezési lap megfelelő mezőjében jelezzétek, és külön egyeztetünk a majd a további teendőkről.

Nem lesz túl megerőltető vagy veszélyes a résztvevőknek a napi kerékpározás?
Mindegyik napi táv és útvonal úgy lett megtervezve, hogy 5. osztálytól fizikailag teljesíthető és élvezhető legyen. A kerékpáros útvonal végig kiépített kerékpárúton vagy alacsony forgalmú közutakon, esetenként erdei erdészeti utakon halad, és bár szintemelkedésre az útvonal jellegéből adódóan természetesen számítani kell, igyekszünk mindig a lankásabb, tekerhető völgyeket használni.

A szakaszok során mindig kellő mennyiségű pihenőt tartunk, a közös és egyéni felszerelést pedig külön szervezői autó szállítja a szálláshelyek között.

A kerékpározás során képzett túravezetők kísérik a csapatot (10 gyermekenként legalább 1 felnőtt).