avril1

– Salute! Ca va?
– Oui, Ca va. Et vous?
– Oui, merci.*

Ezt az alapvető társalgási formulát sikerült többek között elsajátítanunk kéthetes franciaországi tartózkodásunk alatt. A Magonc Alapítvány és a francia Association Avril közös jóvoltából több mint két hetet tölthettem negyedmagammal Normandiában, egy környezetvédelmi ökotábor keretében. Ennek a tizenöt napnak az írásos krónikája olvasható alább…

Július első felét töltöttük Frankhonban. Nemzetközi tábor lévén öt másik ország képviseletében érkezett a többi fiatal, Franciaország, Belgium, Portugália, Olaszország és Románia delegáltjaival ismerkedhettünk meg. A tábor folyamán csoportokra lettünk osztva, és ún. szakmai programokon kellett rész vennünk. A négy szakmai program gyakorlati munka, konyhai munka, turizmus és „szemétművészet” voltak.

A gyakorlati munka során az Avril törekvéseit segítettük az óceánparti homokdűnék megőrzése érdekében: kerítést, turistaútvonalat és parkolót létesítettünk a látogatóknak. Turisztikai program alatt lehetőségünk nyílt Normandia híresebb tájait megnézni, úgymint a Mont St. Michelt és a partraszállásnak 70 éve helyszínt adó Omaha Beach-et, valamint az ottani katonai temetőt. Az aktuálisan konyhában tevékenykedő csapat francia módra készített ebédet és vacsorát a tábornak. A szemétművészkedés folyamán az első napokban szedett szemetet redukáltuk különféle építmények makettjévé, ezek közül kettő ki is lett állítva.

A tábor során nemzeti estek keretében minden ország bemutatásra került. A magyar csapat osztatlan sikert arató gulyáslevessel, kókuszgolyóval és egy prezentációval mutatta be kis hazánkat a táborozóknak.

Franciaországi tartózkodásunkat videóblog formájában dokumentáltuk, melyekből néhány darab megtalál-ható a Magonc Alapítvány honlapján (www.magonc.org).

Nagy Zsófi, Pék Rami és Dobos Gergő, azaz a csapat további tagjai nevében is szeretnék köszönetet nyilvánítani a Magoncnak és az Avrilnak, hogy mindezt lehetővé tette számunkra. Továbbá köszönet illeti Marton Lili, csoportvezetőnket, hogy elviselte minden hülyeségünket és segített minket eligazodni egy többnyire kifogásolható angoltudású és nem ritkán minden logikát nélkülöző nép hazájában  :).

Írta: Molnár Máté, készült a Gödöllői Waldorf Iskola Dióhéj című kiadványa számára

* – Szia, mi újság?
– Megvagyok, köszi. És te?
– Én is, köszi!