termiktaborhu A TERMIK Tábor – annak ellenére, hogy nomád tábor – az interneten is jelen van. Na de hogy lehet ez? Miként fér össze a nomád stílus, a sátrazás, a civilizáció teljes hiánya a 21. század vívmányaival, az internettel, a Facebookkal? Ezekre a (tábor szervezésének szempontjából roppant fontos) kérdésekre próbál választ adni ez a bejegyzés…

 

2012-ben, az ötödik TERMIK Tábor évében indítottuk útjára tábori blogunkat, melynek segítségével mindig egy-egy középiskolás segítőnk mutatja be a tábor létrejöttét, előkészítését.

A legszembeötlőbb újítás például az első táborhoz képest a honlap. Mai „modern” világunkban nagyon fontos, hogy az emberek saját otthonukból, kényelmes karosszékükben ülve tudjanak meg minél több információt a táborról, lehetőleg kedvenc számítógépükön keresztül. Az ilyen legfontosabb információkat lehet olvasni az Alapadatok menüpont alatt.

Ezen kívül sokkal jobb egy olyan táborba küldeni gyermekünket, amiről már tudjuk, hogy teljes mértékben önkéntes alapon működik, valamint a szervezők és segítők elkötelezett hívei a természetnek, mint egy olyanba, amiről kizárólag a részvételi díjat és az időpontot tudjuk. A táborral kapcsolatos további ismertetők találhatók a többi menüpontban. Így például a GYIK nagyon megkönnyíti azoknak a dolgát, akiknek több kérdésük is van a táborral kapcsolatban, mert itt a leggyakoribb kérdésekre adott válaszok találhatók meg.

A honlapon található továbbá az online jelentkezési lap is. Azért előnyös a honlapon keresztül kitölteni a jelentkezési lapot, mert így kevésbé szennyezzük a környezetet, mint ha postán küldenénk el azt, valamint nem kell napokat várni arra, hogy végre megérkezzen a levél, ami a helyet biztosítja gyermekünknek a táborban :).

A honlapnak még része egy Vendégkönyv nevű felület, ahol bármilyen (vicces, komoly, pozitív, negatív, …) visszajelzést, kommentet szívesen fogadunk. Mindezek mellett még egy képgalériára is volt hely, ahol az eddigi táborok, programok, meetingek képei találhatók.

termikfacebook A másik újítás a TERMIK Tábor facebookos megjelenése. Erre azért van szükség, hogy a táborozók és szüleik, illetve a tábor között létesüljön egy kötetlenebb kommunikációforma is. Így akár napi szinten írogathatnak a táborozók a tábor falára, képeket tölthetnek fel korábbi táborbeli élményekről, vagy más programokról tájékozódhatnak (mint például képvetítés, TERMIK Téli Túra). Nagyon jó felületet nyújt továbbá a Facebook új táborozók toborzására, mind korábbi táborozók ismerősei, mind új táborozók közül. Következésképpen a Facebook is „kiveszi részét” a hirdetésből, csakúgy, mint a plakátok, TERMIK-es újságcikkek.

A tábort bizonyos szervezési folyamatok előzik meg. Ehhez elengedhetetlen, hogy a szervezők és segítők egymással kapcsolatban legyenek, kommunikáljanak. Ebben nyújtanak segítséget a szervezői és segítői körökben elérhető belső kommunikációs csatornák, amik szintén a világhálón találhatók meg. Többek között ide tartoznak a levelezési listák, amikre csak a tábor szervezői, segítői írhatnak, valamint a TERMIK Tábor honlapjának szervezési részlege, ami szintén nem publikus. Olyan ínyencségek történnek ezeken a felületeken, mint például az OKEAL (Összesített Költség-, Eszköz-, és AlapanyagLista) összeállítása, vagy éppen a tábori jelentkezők elbírálása. Természetesen megtalálhatók a szervezési oldalon a segítők egyéb elérhetőségei is (telefon, lakcím, saját e-mail), de az eddigi tapasztalatok alapján a levlistás vagy egyéb „webkettes” kommunikációs formák a leghatékonyabbak, legegyszerűbbek és egyben legkörnyezetbarátabbak is. 

A következő bejegyzésben a TERMIK Tábor hirdetésének és népszerűsítésének kulisszatitkaiba engedünk bepillantást. Ebben természetesen arról is olvashattok majd, hogy a Facebookon nem aktív gyermekeket és szülőket hogyan szólítjuk meg :)!

Írta: Zahemszky Peti