paks2tunti 20140127

Az Energiaklub, a Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Paks vobiscum? konferencia szervezői és a Védegylet nyílt levélben fordultak a magyar országgyűlési képviselőkhöz, melyben azt követelik, hogy ne adják beleegyezésüket a Paks 2 megépítéséről szóló államközi szerződéshez. Azt kérik, hogy aki egyetért azzal, hogy egy ilyen horderejű döntés széleskörű társadalmi egyeztetés nélkül nem születhet meg, az csatlakozzon az ügyhöz a www.pakskontroll.hu weboldalon, és egy gombnyomással küldje el a nyílt levelet a magyar képviselőknek. 2014. február 1-jén, szombaton 15.30 órakor civil demonstrációt is rendeznek a József nádor téren, a Paksi Paktum elleni tiltakozásul.

A magyar kormány január 13-án elkötelezte az országot Paks bővítése, egy 30 éves futamidejű kölcsön és egy minimum 4000 milliárd forintos beruházás mellett. Ez a döntés jogtalanul, megalapozatlanul, teljes titokban született. 2009 óta egyszer sem hoztak nyilvánosságra meggyőző bizonyítékokat arra, hogy ez lenne a legjobb megoldás Magyarország számára.

A szerződés akkor lép életbe, ha azt a parlament február elején megszavazza. A képviselőknek az a feladatuk, hogy a szavazás során a választóik akaratát fejezzék ki. Ezért a nyílt levelet megfogalmazó szervezetek arra kérnek mindenkit, hogy a www.pakskontroll.hu oldalon keresztül tudassa a képviselőkkel, hogy nem ért egyet az eljárás módjával, és hogy részt akar venni a Paks 2-ről szóló döntésben. A képviselők személyes felelősséggel tartoznak választóiknak, hogy ne engedjék életbe lépni ezt a szerződést.

2014. február 1-jén, szombaton 15.30 órakor civil demonstrációt is rendeznek a József nádor téren a Paksi Paktum elleni tiltakozásul.

Az országgyűlés várhatóan a február 3-ai héten szavaz a 2014. január 14-én Moszkvában aláírt megállapodásról. A tüntetéssel azt szeretnénk elérni, hogy a parlamenti képviselők ne fogadják el a Paksi Paktumot!

Csatlakozz te is hozzánk, és oszd meg ezt az eseményt ismerőseiddel, legyünk minél többen! Mindegy, hogy környezetvédő vagy vagy nem, hogy mit gondolsz az atomenergiáról általában, vagy hogy melyik politikai pártokkal szimpatizálsz – itt ennél sokkal többről van szó.

Ha egyetértesz az alábbi állítások többségével, ott a helyed február 1-jén a József nádor téren! Várunk!

Nemet mondunk a Paksi Paktumra, mert:

 1. Magyarországnak most biztosan nincs szüksége új atomerőműre.
 2. A felelőtlenül megkötött paktum „devizahitelessé” teszi a magyar népet.
 3. A két új reaktor tovább növeli Magyarország egyoldalú orosz energiafüggőségét.
 4. A moszkvai megállapodás nem a magyarok, pusztán egy szűk csoport hatalmi érdekeit szolgálja.
 5. A döntésből a nyilvánosságot teljesen kizárták.
 6. Az új atomerőműnek nemcsak mi fizetjük meg az árát, hanem gyermekeink, és unokáink is, méghozzá kamatostul.
 7. A döntésnek szakmai alapja nincs, az alternatívákat meg sem vizsgálták.
 8. Paks2 miatt nem lesz kisebb a rezsi, nem növekszik hazánk versenyképessége.
 9. A járulékos beruházások, mint például a villamosenergia-hálózat bővítése, további több ezer milliárd forintba fognak kerülni.
 10. Paks2-nek csak alternatívája van. Ez a beruházás elveszi a forrásokat a megújuló energiaforrások és az energiahatékonysági beruházások elől.
 11. Ez a döntés megszegi az európai normákat, kiárusítja az országot, feléli a jövőt.

A tüntetés szervezői magyarországi civil szervezetek: Energiaklub, Védegylet, Greenpeace, Magyar Természetvédők Szövetsége, Levegő Munkacsoport. Az esemény szervezésében és megvalósításában semmilyen politikai párt nem vesz részt.